De uitspraak van het Europe Hof dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden op Internet heeft Google en andere zoekmachines genoodzaakt om het mogelijk te maken voor inwoners van de Europese Unie om een verzoek in te dienen om bepaalde links met persoonlijke informatie te laten verwijderen.

De uitspraak vereist dat Google en andere zoekmachines afwegingen maken tussen het recht van een individu om vergeten te worden en het recht van het publiek op informatie.

Inmiddels zijn er voor websites van Coret Genealogie de eerste kennisgevingen binnengekomen, tijd voor een eerste analyse.

image

URL: http://www.genealogieonline.nl/genealogie-beernaert-corneillie/I21942.php

Op Genealogie Online staat de publicatie Genealogie Beernaert – Corneillie met daarin een pagina over Michiel Delanghe. De goede man is in 1713 overleden, dus ik denk niet dat hij degene is die het verzoek heeft ingediend. Het vreemde is dat er op deze pagina helemaal geen informatie staat over levende personen. Geldt het recht op vergeten te worden ook voor overleden personen?

URL: http://www.genealogieonline.nl/over-de-familienaam/knuijver

Op Genealogie Online staan pagina’s met verzamelde informatie over familienamen. Op de “Over de familienaam Knuijver” pagina komen een tweetal namen voor van levende personen, onderzoekers die de familienaam (onder)zoeken. Is puur het noemen van namen van onderzoekers al reden om te laten vergeten?

Of één van de twee onderzoekers het verzoek heeft ingediend weet ik niet. Google geeft alleen een algemene kennisgeving waar je zeer weinig uithaalt, alleen de uit de zoekresultaten verwijderde URL(‘s). De drempel om een verzoek tot verwijdering in te dienen is best hoog, zo moet er bijvoorbeeld een kopie identificatiebewijs worden aangeleverd. Als onderzoekers de gegevens weg willen hebben is het makkelijker om zelf de door hen zelf ingevoerde profielgegevens aan te passen op het Stamboom Forum! Dan had het verwijderingsverzoek voor http://www.stamboomforum.nl/wiezoektwie/zoeken.php?q=knuijver ook achterwege kunnen blijven.

URL: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/I68353.php
URL: http://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-rijn/I68636.php

De Genealogie Online publicatie Stamboom Van Rijn bevat pagina’s over Nicolaas Petrus Kerssens en Martha Maria van Berkel, beide overleden. Genealogie Online heeft ingebouwde privacy bescherming: als van personen niet kan worden bepaald (door te kijken naar beschikbare data van de persoon, zijn gezin en voorouders) dat hij of zij is overleden dan wordt aangenomen dat de personen leven en dus worden de gegevens niet gepubliceerd. Bij deze twee personen (een echtpaar) zat er in een notitieveld (=vrije tekst) informatie over nog levende personen (hun kinderen). Gegronde reden voor een verzoek vergeten te worden.

Maar, met zo’n verzoek aan zoekmachines verdwijnt de informatie niet! Het lijkt dat door het recht om vergeten te worden mensen zijn vergeten dat je bij de bron de informatie moet (laten) aanpassen of verwijderen. Is de bron weg of aangepast dan wordt de index van Google automatisch aangepast. In dit geval heb ik wel de auteur van de publicatie ingelicht die de notitie heeft verwijderd, maar dat is nu net weer geen automatisme.