Nadat ik een iPad in mijn handen had gehad begon het bij mij wel te kriebelen: ik wilde ook een Internet tablet! Omdat ik geen fan ben van Apple en hun gesloten beleid, ging ik rondkijken en kwam al vrij snel bij de Archos 10.1. Het moment van aanschaf bleek op een lastig moment te vallen: het Franse tablet was bijna nergens te krijgen (veel vraag, nog laag aanbod). Maar ik hem ‘m nu bijna een week, tijd voor een eerste review (ook op verzoek van @remco0808 en @Duul58).

iPad versus Archos 10.1
Apple maakt mooie producten, qua design en GUI. Maar een Internet tablet zonder Flash ondersteuning, front-facing camera, HMDI output, USB en SD expansie slot… is toch wel jammer, de Archos heeft deze faciliteiten wel. Waar de iPad een scherm heeft van 9,7 inch (1024 x 768 pixels) heeft de Archos er een van 10,1 inch (1024 x 600 pixels). De iPad weegt 730 gram, terwijl de Archos slechts 480 gram weegt.

Wat de Archos niet heeft is GSM. Aangezien ik ‘m alleen in Wifi ruimten gebruik vind ik dit geen probleem, ik wil niet weer zo’n verschillende telco abonnement te hoeven aanschaffen. En: met een USB kabeltje of (nog makkelijker) Bluetooth kan ik (via tethering) eenvoudig gebruik maken van de Internetverbinding op mijn telefoon! Wat de Archos ook niet heeft is GPS. Maar ik ga ‘m toch niet voor routeplanning gebruiken. Trouwens, Google Maps weet op basis van mijn Wifi modem precies waar ik woon!

Ik heb geen ervaring met Apple’s iOS, maar mijn voorkeur voor het open Android is er al lang. Tenslotte, een niet onbelangrijk verschil is de prijs van de tablets: waar de iPad (16GB) zo’n €599 kost doet de Archos 10.1 (16GB) het voor €349. De Archos 10.1 biedt dus meer voor minder.

In het gebruik
Het inrichten van de Archos 10.1 ging redelijk vlot: laatste firmware installeren (Android 2.2.1 – Froyo), toegang tot het netwerk instellen, extra apps die ik al kende of over had gelezen installeren (waaronder AppStore, Evernote, AngryBirds, Google Maps/Earts, Skype, Youtube), accounts koppelen (Google, Exchange, Twitter, Facebook, …) en spelen maar.

Het apparaat ligt lekker in de hand, de ingebouwde standaard heb ik eigenlijk nog nooit gebruikt. Het reageert snel, ook bij in/uitzoom in de browser (via het pinchen). Het beeldscherm van de Archos 7 (qua specs grotendeels hetzelfde alleen dan dus 7 inch scherm) zou beter zijn qua inkijkhoek dan de Archos 10.1. Ik heb dit nog niet kunnen vergelijken, het beeldscherm voldoet goed! Het zijn meer de vingerafdrukken die dit soort touch screen apparaten zo bewerkelijk maken! Het virtuele toetsenbord werkt prettig, maar zal er nog geen grote rapporten op gaan schrijven…

De netwerk mogelijkheden vallen me niet tegen, het was eenvoudig om Wifi in te stellen en zelfs tethering kreeg ik aan de praat (waardoor ik dus ook zonder Wifi internet op kan via mijn telefoon die via Bluetooth is gekoppeld). Ik kan op mijn netwerk ook eenvoudig shares bereiken en de content van mijn media center bekijken. Bij het afspelen van sommige (eigen gemaakt) filmpjes doet ie af en toe wat schokkerig. Komt deels omdat het media center gewoon een laptop is die via hetzelfde Wifi netwerk moet streamen. Deels komt het denk ik ook doordat ik – volgens speedtest.net – maar 5 Mbps haal met de Archos 10.1, terwijl mijn laptop 10 Mpbs haalt op hetzelfde netwerk (moet ik nog induiken, wellicht ook eens overstappen op een 802.11n modem).

Wat ik mis
Eén van de features die ik in het begin noemde als plus was de front-facing camera. Dit is maar een 0,5 megapixel, maar leek mij ideaal voor video conferencing met bijvoorbeeld Skype. Helaas, Skype (en ook Google Talk) is op dit moment nog voice-only (op alle Internet tablets overigens). Op zich dus meer een beperking van de software dan het apparaat. Begin volgend jaar worden aankondigingen op dit gebied verwacht (in ieder geval voor de iPad…).

Nuttig of gadget?
Voor de €299 (ik heb de Archos 10.1 met 8GB geheugen, de 16GB was nergens te krijgen) krijg je veel waar voor je geld! Zonder twijfel is de Archos 10.1 – en dat geldt denk ik voor alle Internet tablets – een zeer leuk gadget.

Maar is deze ook nuttig? Kan ik zonder? Heb je nog een vaste PC staan op zolder, dan is een internet tablet erg handig om toch snel de online sociale media bij te houden (als je dat al niet op je smartphone doet), foto’s te kijken (als je dat al niet via je TV/media center doet) en te browsen. Heb je al altijd een laptop in handbereik (mijn situatie) dan is het alleen een lichter apparaat met touch-screen die toch iets beperkter in de mogelijkheden is dan de laptop. Binnenkort zal ik wat vaker met de trein (moeten) reizen, kijken of de tablet dan wel nuttig blijkt… Of dat het toch weer een gadget is dat opgeladen moet worden 😉