Websites als Genealogie Online krijgen veel verkeer via Google (de 67,8% in onderstaande taartdiagram staat voor 427K sessie in de afgelopen maand).

imageDit gebeurt niet allemaal vanzelf, je kunt hier zelf heel wat invloed op hebben. Zo heeft biedt Genealogie Online meerdere sitemaps aan Google, waaronder één van bijna 25M items! Hierdoor haalt de Googlebot zo’n 1,4M pagina per dag op:

image

Ook bevatten veel van de Coret Genealogie pagina’s microdata zoals gedefinieerd door schema.org, waardoor Google ook beter de inhoud begrijpt. Zo weet Google dat er op Genealogie Online heel wat Persons zijn te vinden, op het Stamboom Forum genealogische Events en in de Stamboom Gids Reviews van genealogische websites.

Je kunt Google ook vertellen hoe de zoekmachine van je website werkt. Dit is handig om de statistieken in Google Analytics te krijgen over interne zoekopdrachten, maar Google gebruikt het ook in de zoekmachine. Zoek je op Google bijvoorbeeld op “genealogieonline” dan krijg je naast de beschrijving en belangrijke pagina’s ook een zoekvak. Als je in dit zoekvak een zoekterm intypt en op de zoekknop klikt wordt direct de zoekfunctie van Genealogie Online aangeroepen.

image

imageAls je als website niet aan Google uitlegt hoe je zoekfunctie werkt kun je alsnog zo’n zoekvak zien, maar die leidt dan tot een zoekactie binnen alle door Google geïndexeerde pagina van je website (dus “site:www.mijnwebsite.nl zoekterm”).

Nieuw is dat Google Search in de resultaten op smartphones nu ook aangeeft dat de website “voor mobiel” geschikt is. Zo ver ik weet heb ik dit Google niet expliciet verteld, dus de Googlebot heeft ook naar de CSS van mijn websites gekeken en (goed) geconcludeerd dat door de responsive design van de website het ook goed op een mobiel te bekijken is.