In de beeldbank van het Regionaal Archief Tilburg staat een foto van het interieur van het kantoor van Vereniging Volkshuisvesting/E.G.M. Architecten bv. gemaakt door fotograaf Frans van Ameijde. Op de Download tab valt te lezen dat de download (=de afbeelding) uitsluitend voor persoonlijk gebruik is. Oftewel, ik kan de foto hier niet op mijn blog tonen tenzij ik hiervoor toestemming krijg van Frans van Ameijde of zijn erven (want hij is denk ik in 2003 overleden), maar hoe ik deze kan bereiken wordt mij niet verteld. Ik neem overigens aan dat het archief zelf toestemming heeft om de foto op hun website te tonen, dat leidt ik af uit de blogpost Groot onderhoud fotocollectie en het feit dat ze met het onderwerp bezig zijn getuige Kennisdelen over foto’s en auteursrecht, maar ik kan daar specifiek bij deze foto niet iets over terug vinden.
De duidelijke taal “uitsluitend voor persoonlijk gebruik” geeft aan dat er auteursrecht op de afbeelding rust. Dus ook op een verkleinde weergave hiervan in de vorm van een thumbnail. Ik mag het werk niet zo maar herpubliceren.
Wat ik dan niet helemaal snap zijn de deel-op-sociale-media-knoppen bij deze foto (in de linker balk zie je Facebook, Twitter en Pinterest knoppen). Als je een foto deelt op Facebook (of Twitter of Pinterest) dan publiceer ik in dit geval ook de foto op een (open danwel besloten) sociaal netwerk, een recht dat alleen de maker van het werk (of de erven) heeft en ik niet.
Als iemand op deze deel-op-sociale-media-knoppen klikt dan zal het betreffende sociale netwerk de informatie lezen vanaf de pagina van de foto en, als er een afbeelding wordt gespecificeerd, dan wordt door het sociale netwerk een kopie van de afbeelding gemaakt. In de HTML code van de foto pagina in bovenstaand voorbeeld staan de volgende regels:
<meta name="og:title" content="200383" prefix="og: http://ogp.me/ns#" /> <meta name="og:description" content="Interieur kantoor Vereniging Volkshuisvesting/ E.G.M. Architecten bv." prefix="og: http://ogp.me/ns#" /> <meta name="og:url" content="https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-een-foto/detail/bceaa8d3-19d6-4857-ba9d-19c2fd67eaeb" prefix="og: http://ogp.me/ns#" /> <meta name="og:type" content="image" prefix="og: http://ogp.me/ns#" /> <meta name="og:image" content="https://images.memorix.nl/tlb/thumb/640x480/04dca759-25fe-4147-942e-d7270316541e.jpg" prefix="og: http://ogp.me/ns#" /> <meta name="twitter:title" content="200383" /> <meta name="twitter:description" content="Interieur kantoor Vereniging Volkshuisvesting/ E.G.M. Architecten bv." /> <meta name="twitter:image:alt" content="Interieur kantoor Vereniging Volkshuisvesting/ E.G.M. Architecten bv." /> <meta name="twitter:site" content="@RATilburg" /> <meta name="twitter:card" content="summary_large_image" /> <meta name="twitter:image" content="https://images.memorix.nl/tlb/thumb/640x480/04dca759-25fe-4147-942e-d7270316541e.jpg" />
Dit “aanzetten tot delen van auteursrechtelijk beschermd werk” zie je bij meer beeldbanken. Zo wordt er op Europeana in de rechterkolom bij een werk duidelijk weergegeven dat de afbeelding niet gebruikt kan worden, maar doodleuk plaatsen ze daaronder de deel-op-sociale-media-knoppen?!
Maar door het delen op deze wijze te stimuleren en te faciliteren, waarbij er een nieuwe publicatie van het beschermde werk plaatsvindt, zet je je gebruikers toch aan tot het schenden van het auteursrecht van de rechthebbende? Op z’n minst wordt er een tegenstrijdige boodschap over auteursrechtelijke bescherming gegeven lijkt me.
Het venijn zit ‘m nog niet eens in de deel-op-sociale-media-knoppen. Als je in bijvoorbeeld Facebook de URL https://www.europeana.eu/portal/nl/record/03922/id_987_378.html?q=ferrari deelt in een bericht, dan zal Facebook de informatie van die pagina ophalen (zie ook bovenstaande screenshot). En in die informatie van Europeana zit onder andere de og:image meta tag met daarin een link naar het beschermde werk.
Wat beeldbanken graag willen delen is het bestaan van de foto, dus informatiepagina (met de metadata en het werk dat dat wel in de beeldbank getoond mag worden). Dat kan, maar bescherm de maker van het werk én je gebruikers: zorg dat het auteursrechtelijk beschermde werk zelf niet wordt gedeeld!
Dit vergt naast een technische aanpassing overigens ook nadere uitleg (op taalniveau B1) richting gebruikers over het auteursrecht. Want met een Copyright uitleg zoals Europeana die geeft kunnen denk ik de meeste gebruikers niets (ook al klopt de tekst):
This Item is protected by copyright and/or related rights. You are free to use this Item in any way that is permitted by the copyright and related rights legislation that applies to your use. For other uses you need to obtain permission from the rights-holder(s).