Dit artikel is onderdeel van de blogpost Nederlandse GEDCOM afspraken en heeft als focus de patroniem. Ik hoor graag wat de diverse stamboomprogramma’s en genealogische diensten hier mee doen qua invoer (en GUI) en GEDCOM export (en import). Het “probleem” wordt beschreven en er wordt een suggestie gedaan voor een “oplossing” om de discussie aan te zwengelen. Ik hoop dat er een gedragen Nederlandse GEDCOM afspraken set uit voortvloeit.

Patroniem

Een patroniem of vadersnaam is een naam, al dan niet officieel, die aangeeft hoe de vader van de naamdrager heet. De patroniem is niet specifiek Nederlands, maar toch lijkt er niet echt een evenknie in GEDCOM te zijn. Sommige patroniemen zijn “versteend” en toch achternaam “gepromoveerd”, zoals Jans(s)en, Willems(en), Hendriks, Jacobs en Hermans. Voor sommige voorouders hebben we alleen een patroniem en geen achternaam, voor sommige hebben we wel beide.

Als we kijken naar Jannetje Hendriksdr. Schroef dan hebben we dus:

  • de voornaam Jannetje
  • het patroniem Hendriksdr
  • de achternaam Schroef

De bij de roepnaam voorgestelde oplossing, om een aparte naam op te nemen met type, lijkt voor het patroniem minder geschikt. Een aparte custom tag (in het PERSONAL_NAME_PIECES construct) voor patroniem lijkt hier meer op z’n plaats, dus zoiets als:

0 INDI @I3@ 
1 NAME Jannetje /Schroef/ 
2 _PATR Hendriksdr.