Dit artikel is onderdeel van de blogpost Nederlandse GEDCOM afspraken en heeft als focus de roepnaam. Ik hoor graag wat de diverse stamboomprogramma’s en genealogische diensten hier mee doen qua invoer (en GUI) en GEDCOM export (en import). Het “probleem” wordt beschreven en er wordt een suggestie gedaan voor een “oplossing” om de discussie aan te zwengelen. Ik hoop dat er een gedragen Nederlandse GEDCOM afspraken set uit voortvloeit.
Roepnaam
Johan Cruijf heeft van z’n ouders de naam Hendrik Johannes gekregen, hij is vernoemd naar de opa van moeders kant: Hendrik Johannes Draaijer. Zijn moeder noemde hem Jopie en de rest van de wereld kende hem als Johan. Echte voetbalfans noemen hem ook wel “Het orakel” of “Nummer 14”.
Qua naamdelen hebben we dus:
- de geboortenaam (of doopnaam?) Hendrik Johannes > belangrijk om vast te leggen omdat deze naam in officiële documenten voorkomt;
- de roepnamen Jopie en Johan > belangrijk omdat dit soort namen vaak in kranten en literatuur wordt gehanteerd, dit blijkt typisch Nederlands (en Duits);
- de bijnamen “Het orakel” en “Nummer 14” > belangrijk om verwijzingen via een bijnaam naar de persoon te herkennen.
In GEDCOM wordt de naam (of namen) van een persoon vastgelegd volgens de definitie van de PERSONAL_NAME_STRUCTURE. Dit is een NAME in de structuur “Given name/surname/suffix” en – optioneel – als losse PERSONAL_NAME_PIECES, waar je dan een NAME_PIECE_PREFIX (NPFX), NAME_PIECE_GIVEN (GIVN), NAME_PIECE_NICKNAME (NICK), NAME_PIECE_SURNAME_PREFIX (SPFX), NAME_PIECE_SURNAME (SURN) en NAME_PIECE_SUFFIX (NSFX) vindt.
Een nickname is een bijnaam, wat iets anders is dan een roepnaam, toch? Dus, waar laten we de roepnaam? Is dit een custom tag waard, bijvoorbeeld _RUFNAME (zoals de Duitse GEDCOM-L groep beschrijft in hun GEDCOM-L Addendum). Of, wordt de geboortenaam in de NAME geplaatst en de roepnaam in GIVN (in plaats van de geboortenaam)? Of worden er voor de roepnamen aparte PERSONAL_NAME_STRUCTURE’s opgenomen waarbij we als NAME_TYPE roepnaam specificeren? Deze laatste optie lijkt het meest te passen binnen de GEDCOM specificatie en ziet er als volgt uit:
0 INDI @I1@ 1 NAME Hendrik Johannes /Cruijf/ 1 NAME Jopie /Cruijf/ 2 TYPE roepnaam 1 NAME Johan /Cruijf/ 2 TYPE roepnaam 2 NICK Het orakel 1 NAME Johan /Cruijf/ 2 TYPE roepnaam 2 NICK Nummer 14
Binnen een INDI_RECORD kunnen meerdere PERSONAL_NAME_STRUCTUREs opgenomen worden. Omdat de bijnamen horen bij de persoon die we kennen als Johan Cruijf horen, is er hierboven voor gekozen om twee maal de roepnaam Johan Cruijf op te nemen, elk met een bijnaam (er mag maar één NICK in een PERSONAL_NAME_STRUCTURE).
Hallo, hier een Family Tree Builder gebruiker. In FTB kan ik zowel een bijnaam als een roepnaam invullen. Ik kan ook meerdere namen per persoon kwijt, maar dat gebruik ik niet vaak. Ik heb u al eens eerder doorgegeven dat FTB in het GEDCOM voor de bijnaam NICK gebruikt en voor de roepnaam _AKA.
Ook is er in FTB onderscheid tussen geboortenaam en trouwnaam en doopnaam en vroegere familienaam, daarvoor gebruikt MyHeritage dan achtereenvolgens _MARNM, _RNAME en _FORMERNAME voor. Nu ik uw verhaal lees begrijp ik waarom deze waarden zelden goed overkomen als ik ze in een ander programma inlees of op Genealogie Online plaats.
Via e-mail kreeg ik van Iris Voswinkel, de maker van Ancestry Tree Manager, door dat de waarde van het roepnaam veld terecht komt in INDI.NICK:
1 NAME Adriana Christina/van Harsel/
2 GIVN Adriana Christina
2 SPFX van
2 SURN Harsel
2 NICK Jaantje -> roepnaam
Daarnaast kun je willekeurige feiten toevoegen:
1 FACT Het Orakel
2 TYPE Bijnaam
1 FACT Nummer 14
2 TYPE Bijnaam
Noot BC:
– Ancestry Tree Manager is ook beschikbaar in het Engels en Duits, dan heet het roepnaam veld nickname en rufname.
– In Ancestry Tree Manager kan er maar één naam aan een persoon worden gegeven.
In HuMo-gen gebruik ik op dit moment 2 NICK.
Ik geloof dat Pro-gen ook 2 NICK gebruikt.
Er zijn nog veel meer naam items (o.a.in Brother Keepers):
_AKAN
_ALIA
_GERN
_BIRN
_FKAN
_CURN
_OTHN
_RUFN
Ik ben zelf niet zo’n voorstander van het gebruik van TYPE, aangezien dit lijkt aan te geven dat ook de achternaam een roepnaam is, en dat is natuurlijk niet zo. Ik zie dus zelf meer in _ROEP, vergelijkbaar met de Duitse _RUF; hierbij de belangrijke opmerking dat er m.i. dus zelfs nog verschil is tussen _RUF en _ROEP, aangezien in Duitsland de roepnaam één van de GIVN names is, terwijl dat in Nederland helemaal niet het geval hoeft te zijn.
In RootsMagic 7 heb je standaard alleen een nickname. Ik had ook behoefte aan een roepnaam dus heb ik een eigen “Fact” gemaakt die ik “Roepnaam” heb genoemd. Dit is niet ideaal want dit soort velden komen niet in de rapportage (wel de nicknames). Vaak vergeet ik het ook dat ik een Roepnaam kan invoeren en zet ik de roepnaam gewoon in het nickname veld. In het GEDCOM bestand zie ik “NICK” gebruikt voor de nickname en de roepnaam ziet eruit als “1 EVEN Antje 2 TYPE Roepnaam”.
In PRO-GEN gebruiken we INDI.NAME.NICK
N.B. ‘nickname’ wordt zowel in de betekenis ‘bijnaam’ als ‘roepnaam’ gebruikt. In de GEDCOM standaard lijkt met NICK toch wel onze roepnaam bedoeld te worden als ‘descriptive or familiar name’.
De Duitse ‘Rufname’ is iets anders dan onze roepnaam. In Duitsland wordt in de geboorte akte één van de voornamen als Rufname onderstreept. Maar dat betekent niet altijd dat deze naam echt als roepnaam gebruikt wordt. Dus er kan zowel een ‘Rufname’ als een ‘roepnaam’ zijn.
De voorgestelde constructie met ‘TYPE roepnaam’ klopt niet geheel. De laatste twee ‘2 TYPE’ aanduidingen in het voorbeeld horen bij ‘1 NAME’ en specificeren dus dat ‘Johan /Cruijf/’ een roepnaam is. Het zegt dus niets over de ‘2 NICK’ regels die daaronder staan.
Een constructie met NAME gevolgd door ‘TYPE roepnaam’ heeft twee grote nadelen:
1- De achternaam wordt in het voorbeeld netjes herhaald, maar wat te doen als niet alleen de voornaam maar ook de achternaam anders is? Dus als er staat:
0 INDI @I1@
1 NAME Hendrik Johannes /Cruijf/
1 NAME Jopie /Cruyf/
2 TYPE roepnaam
Wat doe je dan met ‘Cruijf’ versus ‘Cruyf’ terwijl het eigenlijk over ‘Jopie’ gaat?
2- Er zijn maar weinig programma’s die meerdere NAME regels ondersteunen (hoewel de GEDCOM standaard dat wel toestaat). Dus hiervan zal veel verloren gaan.
Ook in PRO-GEN ondersteunen we maar één NAME regel. Deze is bedoeld voor de voornaam en achternaam zoals genoemd in de geboorteakte. Voor roepnaam, patroniem, aliasnaam hebben we aparte velden en natuurlijk notitievelden voor bijv. latere naamwijzigingen.