Dit artikel is onderdeel van de blogpost Nederlandse GEDCOM afspraken en heeft als focus de roepnaam. Ik hoor graag wat de diverse stamboomprogramma’s en genealogische diensten hier mee doen qua invoer (en GUI) en GEDCOM export (en import). Het “probleem” wordt beschreven en er wordt een suggestie gedaan voor een “oplossing” om de discussie aan te zwengelen. Ik hoop dat er een gedragen Nederlandse GEDCOM afspraken set uit voortvloeit.

Roepnaam

Johan Cruijf heeft van z’n ouders de naam Hendrik Johannes gekregen, hij is vernoemd naar de opa van moeders kant: Hendrik Johannes Draaijer. Zijn moeder noemde hem Jopie en de rest van de wereld kende hem als Johan. Echte voetbalfans noemen hem ook wel “Het orakel” of “Nummer 14”.

Qua naamdelen hebben we dus:

  • de geboortenaam (of doopnaam?) Hendrik Johannes > belangrijk om vast te leggen omdat deze naam in officiële documenten voorkomt;
  • de roepnamen Jopie en Johan > belangrijk omdat dit soort namen vaak in kranten en literatuur wordt gehanteerd, dit blijkt typisch Nederlands (en Duits);
  • de bijnamen “Het orakel” en “Nummer 14” > belangrijk om verwijzingen via een bijnaam naar de persoon te herkennen.

In GEDCOM wordt de naam (of namen) van een persoon vastgelegd volgens de definitie van de PERSONAL_NAME_STRUCTURE. Dit is een NAME in de structuur “Given name/surname/suffix” en – optioneel – als losse PERSONAL_NAME_PIECES, waar je dan een NAME_PIECE_PREFIX (NPFX), NAME_PIECE_GIVEN (GIVN), NAME_PIECE_NICKNAME (NICK), NAME_PIECE_SURNAME_PREFIX (SPFX), NAME_PIECE_SURNAME (SURN) en NAME_PIECE_SUFFIX (NSFX) vindt.

Een nickname is een bijnaam, wat iets anders is dan een roepnaam, toch? Dus, waar laten we de roepnaam? Is dit een custom tag waard, bijvoorbeeld _RUFNAME (zoals de Duitse GEDCOM-L groep beschrijft in hun GEDCOM-L Addendum). Of, wordt de geboortenaam in de NAME geplaatst en de roepnaam in GIVN (in plaats van de geboortenaam)? Of worden er voor de roepnamen aparte PERSONAL_NAME_STRUCTURE’s opgenomen waarbij we als NAME_TYPE roepnaam specificeren? Deze laatste optie lijkt het meest te passen binnen de GEDCOM specificatie en ziet er als volgt uit:

0 INDI @I1@ 
1 NAME Hendrik Johannes /Cruijf/ 
1 NAME Jopie /Cruijf/ 
2 TYPE roepnaam 
1 NAME Johan /Cruijf/ 
2 TYPE roepnaam 
2 NICK Het orakel 
1 NAME Johan /Cruijf/ 
2 TYPE roepnaam 
2 NICK Nummer 14 

Binnen een INDI_RECORD kunnen meerdere PERSONAL_NAME_STRUCTUREs opgenomen worden. Omdat de bijnamen horen bij de persoon die we kennen als Johan Cruijf horen, is er hierboven voor gekozen om twee maal de roepnaam Johan Cruijf op te nemen, elk met een bijnaam (er mag maar één NICK in een PERSONAL_NAME_STRUCTURE).